Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0075371E-ARSIVe-Arşiv MevzuatıHerkese Açık2019-05-22 14:472021-03-09 17:12
Bildirenonm 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0075371: vergi mükellefiyeti olmayan web müşterilerine kesilen faturaların iptali hakkında
SoruMerhaba,

Vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketicilere web üzerinden yaptığımız satışlara ilişkin olarak yardımlarınızı rica ederim. Sorum şu şekildedir;

Web üzerinden satış yapan bir firmayız. Web üzerinden sattığımız ürün/hizmet için misafirin aylar sonra da iade hakkı ortaya çıkabiliyor. Kestiğimiz e-arşiv satış faturasının iptalini birkaç ay sonra da yapabilir miyiz?
ve bu belgeyi defter kayıtlarımızda belge türü ne türü seçerek kaydetmeli ve belge numarasına ne yazmalıyız?

Web müşterisine ulaşmak, ona gider pusulası imzalatmak günümüz şartlarında pek olası değil. Bu durumda kısmi iadelerde ne gibi bir yol izlemeliyiz.
Hizmetin tamamı iade olduğunda faturayı iptal edip, iptal tarihinde fatura için tashih kaydı gibi işlem yaptığımızı varsayıyorum.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0127778)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2019-05-22 15:53

Merhaba;

İade olduğunda faturayı iptal etmemelisiniz. İnternetten yaptığınız satışlarda iade işlemi e-Arşiv faturanın iade ile ilgili kısımları doldurulup yapılmaktadır ve nihai tüketici tarafından imzalanmaktadır. Bu durumda nihai tüketici tarafından imzalanıp size gönderilmiş olan e-Arşiv faturası gider pusulası yerine geçmektedir. İşlemlerinizi buna göre yapmalısınız.

İyi çalışmalar.
(0127802)
onm
2019-05-23 09:10

e defter mükellefiyiz,

Gider pusulası yerine misafir tarafından imzalanmış faturamızı muhasebeleştirirken-yevmiye kaydı oluşturuken, belge tipini ve belge numarası olarak ne kullanmalyım?

Sonuç olarak kendi satış faturamı gider pusulası yerine kullanıyorum bu durumda defterime kaydedeceğim belge bilgilerim ne olmalı?
(0127879)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2019-05-24 10:16

e-Defter ile ilgili sorunuzu edefter@gelirler.gov.tr adresine göndererek sorabilirsiniz.

İyi çalışmalar.


Powered by Mantis Bugtracker