Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0067396OKC[Tüm Projeler] GenelHerkese Açık2018-07-09 14:022018-08-08 17:10
BildirenGencer 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0067396: ÖKC Kapanışı Yapıldıktan Sonra Satılabilir mi?
SoruMerhaba

Mali hafızası sökülen yeni nesil ökc'nin başka birine satışı mümkün müdür ? İşyerimi kapattığımdan dolayı yazarkasamın kapanışı yapıldı
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0113918)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2018-07-09 16:33

3100 Sayılı ÖKC Kanun 69 Seri No.lu Genel Tebliğinin 1/e) bendinde “Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda mali hafıza, cihaz şasisine, şasi tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak tarzda korumalı olarak sabitlenmiş olacak, hiçbir şekilde değiştirme veya çıkarılma gibi bir işleme tabi tutulmayacaktır. Mali hafızaların arızalanması halinde, yeni mali hafıza aynı şekilde korumalı olarak cihaza sabitlenecektir. Kullanılmış cihazların el değiştirmesinde de mali hafıza değişimi olmayacak, ödeme kaydedici cihaz servisi nezdinde gerçekleştirilecek devir sırasında satıcıya ait mali hafıza raporunun ilgili vergi dairesine gönderilmesi suretiyle işlem tamamlanacak, alıcı mükellef satıcının bıraktığı yerden mali hafıza kaydına devam edecektir.” Denilmektedir.

Buna göre Yeni nesil ÖKC lerde Mali Hafızanın Sökülmesi durumunda ÖKC’ler Hurdaya Ayrılmış demektir.

Cihazınız Yeni Nesil ÖKC ise ve Yetkili Servis tarafından Kapalı ya çekildi ise 465 Seri No.lu VUK Genel Tebliğinin “Kullanılmış Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların Satışı veya Devri” başlıklı 6. Maddesinde
 
“a) Kullanılmış YN ÖKC’ler, YN ÖKC kullanma yükümlülüğü olan bir başka mükellefe satılabilir veya devredilebilir.
Kullanılmış YN ÖKC’lerin satış veya devir işlemleri ÖKC firmalarının yetkili servisleri aracılığıyla gerçekleştirilir.
b) Kullandıkları YN ÖKC’leri satmak veya devretmek isteyen mükellefler alıcı ile birlikte yetkili servislere yazılı olarak başvuruda bulunurlar.
Yetkili servisler tarafından, satış/devir işlemi gerçekleştirilmeden önce GİB’in internet sitesinden alıcının VKN’si girilerek, faal mükellef ve YN ÖKC kullanma yükümlüsü olup olmadığı sorgulanır. Bu sorgulama sonucu faal mükellef ve YN ÖKC kullanma yükümlüsü olduğu anlaşılanlara cihaz satışı/devri gerçekleştirilir.” denilmektedir.

Buna göre Kapalı durumda olan ÖKC nizin satışını Yetkili Servis aracılığı ile yapabilirsiniz.


Powered by Mantis Bugtracker