Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0034519E-FATURAe-Fatura GİB Portal YöntemiHerkese Açık2016-01-05 17:572016-03-22 15:09
Bildirenismet.ertekin 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0034519: Şubeli Yapıda Fatura Kesimi
SoruMerhabalar. Firmamızın tek vergi kimlik numarası ile birden fazla şubesi var. Bu şubelerden biriside Serbest Bölge içerisinde. Serbest bölge içinde olan şubeme diğer şubemden alım yapabilmek için gümrük işlemlerini yaptırabilmek için fatura kesmem gerekiyor. Aynı şekilde serbest bölge şubemden yurt içine satışlar için diğer şubeme fatura kesmem gerekmektedir. 01.01.2016 tarihinden itibaren e-Fatura mükellefi oldum. Gib portal kullanıyorum. Şubeye kestiğim fatura e-Fatura'mı olacak ? Eğer e-Fatura olacak ise faturayı portala yüklediğimde gelen kutusuna aynı fatura düşecek mi ? Konu ile ilgili yardımlarınızı talep ederiz.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0059107)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2016-01-07 10:14
güncelleme tarihi: 2016-03-22 15:09

Elektronik fatura kullanma zorunluluğu olan firmanızın elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan kullanıcılara ya da serbest bölgede ve kurumunuz vergi mükellefiyeti altında bulunan şubenize düzenleyeceği faturalar ile serbest bölgedeki şubenizden elektronik fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenleyeceği faturaların 01/01/2016 tarihinden itibaren elektronik fatura olması zorunluluğu bulunmaktadır. GİB-Portalinden kandinize kestiğiniz e-faturalar yine portal hesabınıza düşer.

Bununla birlikte, düzenlenen faturada merkez/şube ayrımının yapılabilmesi mümkündür.
- GİB-Portal yöntemi kullanıcısı tarafından "Fatura Oluştur" bölümü kullanılıyorsa fatura alıcısının ad - soyad/ünvan bölümüne merkez ya da şube olduğu bilgisi girilebilecek ve ilgili şube veya merkezin adres bilgileri eklenebilecektir. (Göndericinin kendi unvanında değişiklik yapamamaktadır ancak faturanın not alanına gerekli açıklama yazılarak merkez/şube ayrımı yapılabilir.)
- GİB-Portal yöntemi kullanıcısı tarafından "Yükleme Araçları" bölümü ya da entegrasyon ya da özel entegrasyon yöntemlerinden biri kullanılıyorsa alıcı ya da gönderici için merkez/şube ayrımı yapılabilmektedir. Göndericinin bu bilgiyi fatura üzerinde "UBL-TR Ortak Elemanlar" Teknik Kılavuzundaki Party bölümündeki "AgentParty" alanında gösterebilmektedir.



Powered by Mantis Bugtracker