Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0033221E-FATURAe-Fatura TebliğleriHerkese Açık2015-12-29 11:282016-05-30 10:56
Bildirenemrehan 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0033221: ÖTV KANUNU 3.SAYILI LİSTEDEKİ ÜRÜNLERİN İTHALİNİ YAPAN FİRMANIN E-FATURA VE E DEFTERE GEÇMESİ
SoruFirmamız 2015/04 döneminde ÖTV Kanunu 3.sayılı listeye giren ürün ithal etmiştir.Firmamız bu ürünü ağırlıklı olarak faaliyeti ile ilgili olarak bakım onarım işlemlerinde sarf malzemesi olarak kullanmaktadır.Bu dönemde ürünü gümrükten çekebilmek için ve ÖTV’yi ödeyebilmek için ÖTV mükellefiyeti tesis edilmiş ödeme gerçekleştirildikten sonra mükellefiyet tesisi kapatılmıştır.
Yine 2015/11 döneminde Ötv Kanunu’nu 3.sayılı listeye giren ürün ithalatı yapılmıştır.Bu dönemde de ÖTV mükellefiyeti tesis edilmiştir.Gerek ikinci defa tesis aşamasında vergi dairesinde yaşadığımız sıkıntılar ve firmamımızın bu tür ürünleri dönem dönem tekrar ithal edeceğinden dolayı ; ÖTV mükellefiyetini kapatmayıp sürekli tesis etmiş bulunmaktayız.
V.U.K. 454 sayılı tebiliğine göre ÖTV Kanunu’nun 3.sayılı listeye giren ürünlerin imalini teslimini ve ithalini yapan firmaları da E-defter ve E-Fatura kapsamına almıştır.
Tebliğe göre ; “bu Tebliğin yayım tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 1/1/2016 tarihinden itibaren, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır. Bununla birlikte, lisans ya da mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-Fatura uygulamasına geçebileceklerdir.”
   Tereddüt ettiğimiz durum ÖTV mükellefiyet başlangıcını hangi tarih kabul etmemiz gerekiyor. Kısa süreli sadece vergi ödeyebilmek için açtırdığımız 2015/04 dönemini mi yoksa sürekli tesis ettirdiğimiz 2015/11 dönemini mi kabul etmemiz gerekiyor.
Ek BilgiACİL VE ÖNEMLİDİR.GELECEK CEVABA GÖRE E-FATURA VE E-DEFTER BAŞVURUSU YAPILACAKTIR BASVURUSU
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0057090)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-12-30 10:38

sayın ilgili
tebliğin yayım tarihinden önce açılan ötv mükellefiyetinizi yine yayım tarihinden önce kapattırdıysanız bu durum diğer şartları taşımıyorsanız efaturaya geçişi gerektirmemektedir. ancak tebliğin yayım tarihinden sonra mükellefiyet açtırdığınız için normal hesap dönemine tabi iseniz 1/1/2017 tarihine kadar özel hesap dönemine tabi iseniz tebliğdeki açıklama ve örnekler dikkate alınarak efatura ve edeftere geçilmelidir.


Powered by Mantis Bugtracker