Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0032468E-FATURAe-Fatura DiğerHerkese Açık2015-12-22 16:222016-01-13 09:47
BildirenMesut Atabey 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0032468: Sevk irsaliyesi
Soru1-E Fatura kapsamında olan bir mükellef, yine é fatura kapsamında olan bir mükellefe mal sattiginda, bu malın sevki için kağıt ortamda sevk irsaliyesi mi duzenleyecek, yoksa é fatura üzerine sevk irsalidir ibaresi mi yazılacak.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0056875)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-12-29 11:47

e fatura kullanıcıları mal satışında sevkiyat için kağıt ortamında irsaliye düzenleyebilirler buna engel bir durum yok faturayı da yasal süresinde e fatura şeklinde düzenlemelidirler. Ancak 433 sıra numaralı VUK genel tebliğinde yer alan 15. madde hükmü gereği aşağıdaki şartları yerine getirerek e faturayı irsaliye yerine de kullanabilirler.
 "15- 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Arasında Yapılan Satışlar,
 e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir. Hizmet ifasına konu e-faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu kâğıt çıktının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur."


Powered by Mantis Bugtracker