Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0032154E-FATURAe-Fatura DiğerHerkese Açık2015-12-18 13:392015-12-22 17:53
BildirenERHANOZTURK 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0032154: İHRACAT E-FATURALARI
SoruMerhaba,

İhracat işlemlerinde kağıt fatura döneminden elektronik fatura dönemine geçişin ilerleyen süreçte eksikliklerinde giderilmesiyle başlayacağını düşünüyorum.

Kağıt sürecinde:
İhracatlarımızı gerçekleştirebilmemiz için açılan gümrük beyannamesi tarafımızca hazırlanan faturaya istinaden düzenleniyordu. fakat düzenlediğimiz faturada yapılan bir hata dolayısıyla beyannameye de yansımaktaydı. Bu türlü hataların çözümü faturanın düzeltilmesi ile birlikte ilgili gümrüğe ibraz edilmesi sonucuyla sorun çözüme kavuşuyordu.

E-fatura süreci:

Yukarıda kağıt sürecinde anlatılan soruna karşılık E-fatura sürecinde nasıl bir yol izlenecektir.
bilindiği üzere E-fatura hazırlanıp sisteme gönderildiği takdirde geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılamamaktadır.

E-fatura olarak düzenlenmesi planlanan ihracat faturalarının temel veya ticari olarak değil de ihracat olarak düzenlenmesi sonucunda E-Faturanın iptaline gidilmesi takdirde KEP yolumu izlenecek yada Ticari E-Fatura örneği gibi RED yanıtı verme yolumu izlenecektir.

Örneğin;

Yurtdışında bulunan X firmasına E-Fatura düzenlendi ve bu E-Fatura üzerinden gümrük işlemleri tamamlandı ve ürün X firmasına ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Soru1:
Yurtdışındaki X firması Türkiyeden ürünü gönderen firmayı arayarak ürünü iptal etti?
- Süreç nasıl işleyecek!

Soru2:
Yurtdışındaki X firması Türkiyeden ürünü gönderen firmayı arayarak ürünü Y firması alacak ve faturayı Y firmasına düzenleyiniz?
- Süreç nasıl işleyecek!

  
Soru3:
Yurtdışındaki X firması Türkiyeden ürünü gönderen firmayı arayarak tarafımıza gönderdiğiniz ürünlerin sadece yarısını X firması olarak teslim alıyoruz; diğer yarısını Y firması teslim alacak, ürünlere ait faturaları X ve Y firmasına fatura edin?
- Süreç nasıl işleyecek!


Yukarıda sorduğum soruların olup olmayacağını her firma için farklılıklar ve zaman gösterecektir; fakat böyle durumlarda karşılaşıldığı takdirde ihracat yapan firmalar ihracat e-faturalarını düzenleme sürecinde nasıl bir yol izleyeceklerdir.

Teşekkür eder;
İyi çalışmalar dilerim.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0055701)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-12-22 13:46

Merhaba
Konuyla ilgili olarak Gümrük işlemleri kılavuz taslağı yayınlanmış olsa da gümrük bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcileriyle görüşmeler devam etmektedir. Önerileriniz alınmıştır. Teşekkür ederiz.


Powered by Mantis Bugtracker