Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0028820E-DEFTER(Kategori Yok)Herkese Açık2015-11-10 16:112015-11-18 10:02
Bildirenn_ozaydemir 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0028820: Geç Gelen fatura
SoruE-defteri verilmiş aylara ait fatura geldiğinde nasıl bir işlem yapmalıyız.
yeni aya işlenmeli mi. işlenecekse belge detay kısmına yazılacak tarih işlendiği tarih mi yoksa fatura tarihi mi olacak.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0050111)
SELMA CETIN CELIK
2015-11-16 15:07
güncelleme tarihi: 2015-11-16 15:17

Sayın İlgili,
e-defter uygulamasında Başkanlığımız kayıtlarına intikal ettirilmesi gereken e-defter beratı yükleme dönemi geçmedi ise ve genel muhasebe kuralları gereğince kabul edilebilir bir gerekçe söz konusu ise kayıt düzeltme işlemine izin verilebilmektedir.Öte yandan, bu gerekçenin uygun ve anlaşılabilir olarak bir dilekçe ile Başkanlığımız adresine bildirilmesi gerekmektedir.

e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.

(0050129)
n_ozaydemir
2015-11-16 16:04

Yanıtınız kafamız da yeni sorulara neden oldu.
E -defteri verilen ayla ilgili herhangi bir şey yapılmayacak . geç geldiyse Örneğin kasım ayında nisan ayı faturası geldi. gelen bu faturayı kasım ayı olarak işleyeceğiz ama belge detay kısmına faturanın gerçek tarihi olan nisan mı yazılacak.

Ayrıca eğer geçmişe dönük bir evrak işliyorsak her evrak için başkanlığınıza yazı mı yazmamız gerekiyor.

Teşekkür Ederim.
(0050335)
SELMA CETIN CELIK
2015-11-18 10:02

Sayın İlgili,
  Genel kabul edilebilir mevzuat ve muhasebe kuralları içerisinde geç gelen faturaya ilişkin kayıt yapılması gerekir derken genel teamülden bahsetmekteyiz.(Uygulanması gereken) Kağıt ortamında geç gelen faturayı hesap dönem geçmedi ise kaydedebilmekteydiniz. e-defter uygulamasında ise biliyorsunuz ki defter beratını Sisteme yükleme süresi geçtikten sonra iptal etme gibi bir şansınmız olmadığından, geç gelen faturayı hesap dönem geçmeden yeni bir berat alma süresi içerisinde kayıtlarınıza intikal ettirebilirsiniz.Evet faturanın gerçek tarih ve numarası ne ise ilgili alanda aynısının belirtilmesi gerekmektedir. Geç gelen fatura ile ilgili olarak yapılan muhasebe kayıtlarınız ile ilgili olarak Başkanlığımıza bildirme gibi bir durum söz konusu değildir. Denetim elemanı incelemesi durumu müstesna.


Powered by Mantis Bugtracker