Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0027823E-ARSIVe-Arşiv MevzuatıHerkese Açık2015-10-23 18:322020-10-20 19:47
Bildirengamzesukran 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0027823: E-Arşiv Faturasının İrsaliye Olarak Kullanılması
SoruSayın yetkili merhaba,

    Vergi Usul Kanunu 433 seri numaralı tebliği 7.madde; 'alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir.Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.'ifadesi yer almaktadır.
   
    Kendi araçlarımızla müşterilerimize sevk ettiğimiz ürünler için e arşiv faturası üzerine irsaliye yerine geçer ibaresini eklememiz ayrıca sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğumuzu ortadan kaldırır mı ?

   Yoksa faturanın malın teslimi anında düzenlenmesinden kasıt müşterilerimize iş yerimizde yapmış olduğumuz teslimler midir ?
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARI
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0047939)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-10-26 16:37

Merhaba;

433 seri numaralı VUK Genel Tebliği
7.1 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura
Uygulamasına Kayıtlı Olmayan Mükelleflere Faturanın Teslimi;
'...alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.' ve KDV Kanunu 2. Maddesi; 'Teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir.' bizce yukarıda geçen ilgili hükümlere göre sorunuzda bahsettiğiniz; kendi araçlarınızla müşterilerinize sevk ettiğiniz ürünler için e arşiv faturası üzerine irsaliye yerine geçer ibaresini eklemeniz ayrıca sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğunuzu ortadan kaldırır.
Öte yandan VUK ve TTK da fatura için belirlenen hükümler e fatura ve e arşiv fatura için de geçerlidir. Mevzuatla ilgili sorularınız hakkında 444 0 189 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

İyi günler...


Powered by Mantis Bugtracker