Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0001241E-FATURAe-Fatura TebliğleriHerkese Açık2013-12-28 10:362014-02-14 10:24
BildirenSelcan Karatas 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0001241: Şirket nevi değişikliği
SoruFertan otomotiv ltd şti olarak e fatura kapsamındayken 27/12/2013 itibariyle Fertan Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak nevi değiştirdik. Ltd olarak e fatura kapsamından çıkmamız gerekmektedir. A.Ş olarak e fatura kapsamına girecekmiyiz. Gireceksek sistemin geçişi hakkında detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Nerelere başvuru yapmamız gerektiği hakkında bizi bilgilendirmenizi rica ederiz. Ayrıca bize e fatura olarak fatura gönderen firmalara bize ltd şti olarak e-fatura kesmemeleri gerektiği bilgisini nasıl verebiliriz?
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0002559)
zzILKNUR AYHAN
2014-01-08 16:25

Sayın İlgili,
Şirketlerin tür değiştirmeleri Türk Ticaret Kanunu’nun 180 ila 193. maddelerinde düzenlenmiştir. 180. maddede “Bir şirket hukuki şeklini değiştirebilir. Yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamıdır.” ifadesine yer verilmiştir. Uygulamada genellikle Limited şirketler tür değiştirilerek anonim şirkete dönüştürülmektedir. Buradan anlaşılan odur ki;
Yeni türe ait şirketin kuruluş işlemi normal bir şekilde gerçekleşecek,
1- Yeni kurulan şirket eski şirketin devamı olacak,
2- Hak ve yükümlülüklerde külli halefiyet söz konusu olacaktır.
Dolayısıyla 2011 takvim yılına ait gelir tablonuzda ki brüt satış hasılatınız 421 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğindeki tutarları aşıyorsa, elektronik fatura uygulamasında zorunluluk kapsamına girersiniz.

Ayrıca bu nev’i değişikliğinin ivedilikle dilekçe ile Başkanlığa bildirilmesi ve yeni firmanın elektronik fatura başvurusu yapması gerekmektedir.

Bilindiği üzere 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler için e-fatura gönderme ve alma zorunluluğu 01.04.2014 tarihi itibariyle başlayacaktır. Firmanıza fatura kesecek firmalardan bu süreçte elektronik değil kâğıt fatura talebinde bulunarak yeni unvanınıza göre fatura kesilmesini sağlayabilirsiniz. Eş zamanlı olarak da yeni firmanızın elektronik fatura başvurusunu ivedilikle başlatabilirsiniz.
İyi çalışmalar.


Powered by Mantis Bugtracker