Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0000799E-FATURAe-Fatura TebliğleriHerkese Açık2013-12-24 13:082014-02-06 15:17
BildirenNuri KIZIL 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0000799: KDV ye tabi olmayan işlemlerde KDV gösterimi
SoruUygulamada faturada gösterildiği halde katma değer vergisinin konusuna girmeyen işlemler söz konusu olmaktadır. Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır. Bununla birlikte, portalden fatura düzenlerken faturada gösterdiğimiz her kalem için KDV oranı girmek zorunda kalıyoruz. Zira bu alana giriş yapmadan sistemde ilerlemek mümkün olmuyor. KDV oranını %0 olarak seçtiğimizde ise “Oluşturduğunuz faturanın Mal/Hizmet bilgileri %0 KDV'li satır içermektedir. Sadece vergi muafiyet istisnasına sahip mal ya da hizmetler %0 KDV'li olabilir. Oluşturduğunuz faturaya vergi istisna muafiyet sebebi ekleyiniz yada %0 KDV'li satırları düzeltiniz.” şeklinde bir uyarı mesajı çıkmaktadır. Katma değer vergisinin konusuna girmeyen bir tutar için %0 oranında KDV’ne tabi şeklinde giriş yapmak doğru mudur? Teslim veya hizmet sayılmayan bir rakamın %0 KDV’ye tabi işlem gibi gösterilmesi halinde bunların KDV beyannameleriyle uyumlu olmaması ilave sorun yaratmaz mı? Faturada gösterilen ancak KDV konusuna girmeyen bu tip işlemler için nasıl bir yöntem izlenmelidir?
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0005775)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2014-02-05 11:26

Kdv'nin konusuna girmediği için kdv hesaplanmayan işlemlerde portal üzerinden manuel giriş yapılması durumunda kdv oranı kısmı 0 geçilerek aşağıda açılan vergi muafiyet/istisna sebebi alanına gerekli açıklama yapma yoluyla fatura oluşturulması teknik anlamda mümkündür. Eğer bu alanın gösterilmesi istenmiyorsa entegrasyon veya özel entegrasyon yöntemiyle fatura oluşturulabileceği gibi kullanılan muhasebe programınız aracılığıyla oluşturduğunuz faturayı yükleyerek de işlem yapabilirsiniz. Ancak yapılan işlemlerde yasal sorumluluk tarafınıza ait olup, mevzuat ve usul açısından uygun olup olmadığı konusu mevzuat birimlerinden sorulmalıdır.


Powered by Mantis Bugtracker