Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0083514E-FATURAe-Fatura Teknik SorularHerkese Açık2020-02-04 17:172020-02-05 12:30
Bildirenhykalp 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0083514: HKS Hal Tipi Faturalar hakkında
SoruMerhabalar,

Sağlık ve esenlikler dilerim.

10.01.2020 tarihinde Hal tipi fatura örneklerinin ve güncel XSLT’nin bulunduğu UBL-TR1.2.1_Paketi.zip paketi güncellenmiştir.
Bu güncellemenin yayınlandığı Bilgi Notunda şağıdaki açıklama yapılmıştır.

e-Fatura ve e-Arşiv Faturada Hal Tipi düzenlenecek faturalar 2 tip üzerinden düzenlenecek olup, mükellef hangi faturayı düzenleyecekse o fatura tipini seçerek işlem yapmalıdır. Her zaman arada komisyoncu olmadığından satıcı kendi faturasını da düzenleyebilir. Bu durumda satıcı doğrudan satış fatura tipini seçmelidir.
Senaryo: HAL TİPİ FATURA
Fatura Tipi: *KOMİSYONCU
             *SATIŞ
Hal Komisyonculuğu ile iştigal eden ve firmamız tarafından üretiken Hal Programını kullanan kullanıcılarımız aşağıdaki soruları tarafımıza yöneltmişler ve bizden cevap beklemektedirler.
Soru_1: Müstahsil Malının satışına aracılık eden Hal Komisyoncusu ürünlerin satışı sonrasında Müstahsil malları için e-Müstahsil Makbuzu mu düzenleyecekler, yoksa e-ARSIV KOMISYONCU Faturası mı düzenleyeceklerdir.
Soru_2: Hal Komsiyoncu Faturası Komisyoncu tarafından kimlere düzenlenmek zorundadır? Örneğin Komisyoncu; Tüccarın malının satışını yaptığı zaman mı HKS KOMISYONCU faturası düzenleyecek yoksa kimin malını satarsa satsın HKS KOMISYONCU faturası mı düzenleyecektir.
Bu durumda Hal Komisyoncusu Müstahsil malını satışını yaptığında e-Müstahil Makbuzu düzenlemeyecek midir?

Cevabınız ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Hasan Yener Kahraman

                      
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0139217)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2020-02-05 12:28

üretici malı komisyoncu aracılıyla satılması amacıyla komisyoncuya verdi ise ve bu satış sonrası komisyoncu üreticiye fatura düzenliyorsa burada müstahsil makbuzu değil, komisyoncu faturası düzenlenmelidir. uygulamada bu şekilde faturalar düzenlendiği ve komisyoncu ve müstahsil makbuzu karışımı belgelerle işlem yapıldığı görülmekteyse de burada komisyoncunun düzenleyeceği fatura tipi komisyoncu fatura tipi olmalıdır.

Komisyoncunun tanımı 5957 sayılı kanunda yapılmış olup söz konusu kanunda;

"Malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensuplarını" ifade edeceği açıkça belirtilmiştir.

burada kişi bu tanıma uygun olarak hareket ediyorsa üretici/tüccar/çiftçi her kimden malı almış olursa olsun malın satışını gerçekleştirdikten sonra (ki bu durumda HAL TİPİ SATIŞ fatura tipi ile faturayı düzenleyecektir) 7 gün içinde malı temin ettiği kişiye KOMİSYONCU faturası düzenlemesi gerekir.

 satışa aracılık eden kişi komisyoncu sıfatıyla işlem yaptığı için çiftçiye müstahsil makbuzu düzenlememelidir. Uygulamada görülen belge müstahsil makbuzu adı altında komisyoncu faturası düzenlemesidir ki bu halk arasında FATURA 2 olarak adlandırılmıştır. Fakat FATURA 2 şeklinde bir belge Vergi Usul Kanunu ve diğer mevzuatsal düzenlemelerde yer almamaktadır.


müstahsil makbuzunun düzenlenmesi gereken durumlar ise mevzuatsal olarak değerlendirilmeli ve bu şartların oluşması halinde kişiler arasında düzenlenmelidir.


Powered by Mantis Bugtracker