Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0066789OKC[Tüm Projeler] GenelHerkese Açık2018-06-06 11:322018-09-13 14:54
Bildirenfaikaykac 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0066789: Z RAPORLARININ BİLDİRİMİ
SoruMerhaba

Fabrika satış mağazamızda bir adet pos özellikli yeni nesil ökc kullanıyoruz.(beko 300tr)

Biz bu cihazların satış bilgilerini gibe gönderdiğini düşünüyorduk, anladığımız kadarıyla şu an bilgi göndermiyor.

Z raporlarının bildirim tercihi bölümündeki 1. seçeenek olan Ökc tsm merkezleri üzerinden seçeneğini seçersek, bizim hiçbirşey yapmamıza gerek kalmadan, cihaz yapılması gereken bildirimi kendisi otomatik olarak mı yapacak?

Yoksa bizim cihaz üzerinden ayrıca bildirim gönder gibi bir işlem yapmamız mı gerekecek?

Bilgi vermenizi rica ederiz.

Saygılarımızla
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0112838)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2018-06-06 14:22
güncelleme tarihi: 2018-09-13 14:54

Kullandığınız Cihazların; Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) olması durumunda "Tercih Bildirim Ekranı" nında “ÖKC TSM Merkezi Üzerinden” seçeneği seçilip kayıt işlemlerinin, https://ynokc.gib.gov.tr/UploadedFiles/Files/Basvuru_ve_Bildirimlere_Iliskin_ve_Usul_ve_Esaslar_Teknik_Kilavuzu_Surum_2_0_310720108.pdf [^] internet adresinde bulunan kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanması gerekmektedir.
Şu an için “ÖKC TSM Merkezi Üzerinden” seçeneğini tercih eden mükelleflerin ayrıca bir işlem (bildirim gönder gibi) yamasına gerek yoktur.
İyi çalışmalar.

(0115680)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2018-09-11 16:11

İlgiliTeknik Kılavuz 31.07.2018 tarihinde güncellenmiş olup,

https://ynokc.gib.gov.tr/UploadedFiles/Files/Basvuru_ve_Bildirimlere_Iliskin_ve_Usul_ve_Esaslar_Teknik_Kilavuzu_Surum_2_0_310720108.pdf [^] linkinden ulaşılabilir.

Ayrıca konu ile ilgili sık sorulan sorular dokümanına; https://ynokc.gib.gov.tr/UploadedFiles/Files/Tercih_bildiriminde_kimler_bulunmak_zorundadir_2.pdf [^] linkinden ulaşılması mümkündür.

İlgili kılavuz ve dokümanda da belirtildiği üzere;

Sadece Yeni Nesil ÖKC’si bulunan mükellefler; Yeni Nesil ÖKC’lerden
gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgilerin ilgili ÖKC üreticilerine ait ÖKC TSM Merkezleri aracılığı ile Gelir Ġdaresi Başkanlığına elektronik ortamda bildirilebildiğinden, genel prensip olarak mükelleflerimizce ayrıca başka bir kanaldan bildirim yükümlülüğü bulunmadığından Tercih Bildiriminde de bulunmak zorunda değildirler.
Bununla birlikte, işletmelerinin teknik ve altyapı sorunlarının mevcudiyeti nedeniyle ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan gerçekleşen satış bilgilerini GĠB’e iletemeyecek durumda olan mükelleflerden, teknik ve altyapı sorunlarının niteliğini tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte Başkanlığımıza yazılı müracaat eden, bu durumu ÖKC firmasına ve Başkanlığımıza yazılı olarak bildirip Başkanlığımızdan izin alan mükellefler, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin ÖKC’lerden aylık dönem bazında gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgileri de Gelir Ġdaresi Başkanlığı’na ÖKC TSM Merkezi dışında kalan diğer yöntemlerden tercih edeceği yöntemden (“e-Arşiv” üzerinden veya “İnternet Vergi Dairesi” uygulamaları üzerinden seçeneğinin Başkanlığa yapılan yazı müracaatta bildirilmesi gerekmektedir.) biri ile bildirilmesi mümkündür. Bu şekilde, YN
ÖKC’lere ait mali bilgileri ÖKC TSM Merkezleri dışındaki bir yöntemle GĠB’e bildirme izni alan mükellefler, Başkanlıktan izin aldıkları hususunu (ÖKC TSM Merkezi üzerinden bilgi iletmeyecek ÖKC’lerin marka, model, sicil no’larını da belirterek), sahip oldukları her bir ÖKC üreticilerine ayrı ayrı olmak üzere yazılı olarak bildirmeleri de gerekmekte olup söz konusu yeni nesil ÖKC’lere ilişkin Başkanlık tarafından talep edilen mali bilgilerin elektronik ortamda bildirilmesi yükümlülüğü ÖKC TSM Merkezleri yerine mükellefe ait olacaktır.

İyi çalışmalar.


Powered by Mantis Bugtracker