Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0036931E-FATURAe-Fatura DiğerHerkese Açık2016-01-20 21:222019-11-25 14:59
Bildirenmalikugurel 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0036931: sebze ve meyve komisyoncuları komisyon faturası
SoruMerhaba

Sebze ve meyve komisyoncularının kestiği komisyon (müstahsil) faturasında iki tür kdv mevcuttur. Bir tanesi satışlardan elde edilen ve üreticinin/tüccarın beyan etmesi gereken kdv, diğeri ise masraf ve komisyondan doğan ve komisyoncunun beyan etmesi gereken kdvdir.

1. Komisyon faturasını E-Fatura özel entegratör yöntemiyle göndermek için oluşturacağımız UBLTR deseninde "cac:TaxTotal" tagına hangi kdvyi yazmamız gerekir?

2. "cbc:InvoiceTypeCode" tagına ne yazılmalıdır?

3. Komisyon faturası ile ilgili UBLTR örneğini nasıl elde edebilirim?

Teşekkürler
Ek BilgiKomisyon faturası, satılan ürünlerin cinsi, miktarı, birim fiyatı, tutarı, hesaplanan KDV tutarı ve bu tutardan indirilen masraflar (nakliye, navlun, hamaliye, rüsum, komisyon ve komisyona ait KDV toplamı) ile ürünü gönderen müstahsil veya tüccara ödenecek net tutar gösterilmektedir.

Örneğin, gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan tüccar (A), Antalya’daki bir çiftçiden satın aldığı 50 ton muzu satılması amacıyla Ankara’da sebze ve meyve komisyonculuğu yapan gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan (B)’ye göndermiştir. Sebze ve meyve komisyoncusu (B), söz konusu malı teslim almış ve malı Antalya'dan Ankara’ya nakleden nakliyeciye tüccar (A) adına KDV dahil 2.360 TL (KDV’si 360 TL) vermiştir. 50 ton muzun tamamı sebze ve meyve komisyoncusu (B)tarafından KDV mükellefi olan alıcı (C)’ye kilosu 1 TL’den peşin olarak satılmış (%1 KDV dahil toplam tutar 50.500 TL) ve söz konusu mal alıcı (C) tarafından taşıttırılmıştır.
Bu durumda sebze ve meyve komisyoncusu (B) iki tür fatura düzenleyecektir. Bunlardan birincisi alıcı (C) adına düzenleyeceği satış faturası, ikincisi tüccar (A) adına düzenleyeceği komisyon faturasıdır.
Sebze ve meyve komisyoncusu (B) tarafından malın toplam satış tutarı olan KDV dahil 50.500 TL tutarındaki satış faturasını alıcı (C) adına düzenlemesi gerekmektedir. Bu satış faturası komisyoncu (B) tarafından düzenlense de bu faturayı yasal defterlerine kaydedecek ve bu fatura üzerinden hesaplanan KDV’yi beyan edecek olan komisyoncuya mal gönderen tüccar (A)’dır.
Sebze ve meyve komisyoncusu (B) tarafından tüccar (A) adına bir komisyon faturası düzenlenmesi gerekmektedir. Bu komisyon faturasında yer alan komisyon bedeli ile bu bedele ait KDV komisyoncu (B) tarafından yasal deftere kaydı yapılarak, beyan edilmesi gerekmektedir.

Toplam Tutar 50.000TL
Masraflar 8.260 TL (Nakliye+KDV:2.360TL+Komisyon(%10)+KDV:5.900TL)
Fatura Bedeli 41.740 TL
Kdv (%1) 500 TL
GENEL TOPLAM 42.240 TL

"cac:TaxTotal" tagına, satışlardan elde edilen 500TL'lik olan kdv tutarını mı yoksa masraflardan doğan 1260TL'lik kdv tutarını mı yazmamız gerekir?
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0063074)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2016-01-25 11:41

Merhaba,

Uygulama birçok çeşit fatura kesilebildiğinden, bu faturaların hepsinin e-faturaya uyarlanmış hallerinin GİB tarafından xml örneği şeklinde yayımlanması mümkün olamamaktadır.

Mevzuata uygun olacak şekilde UBL'deki ilgili alanların kullanılması ile bu faturaları özel entegratörünüzün oluşturması mümkündür.

İyi günler.


Powered by Mantis Bugtracker