Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0027740E-ARSIV[Tüm Projeler] GenelHerkese Açık2015-10-22 17:082015-10-27 14:32
Bildirenhturkmen 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0027740: E-Arşiv sorularımız
SoruÖzel entegratörden E-Arşiv hizmeti alacak bir mükellef faturayı özel entegratöre ne zaman yüklemeli ?
İşlem anında mı,
Gün sonunda mı ,
Özel entegratör tarafından raporlanmadan önce mi?


Kasadan satış yapılması durumunda müşteriye e-arşiv faturası verilmeden önce özel entegratöre yükleme zorunluluğu var mı ?
Yoksa gün sonunda veya ay sonunda yükleme yapılabilir mi ?


Nihai tüketiciye yapılan satışlarda Yeni Nesil ÖKC ile yapılan ve fatura limit altı işlemler için ayrıca e-arşiv düzenlenmesi gerekmekte midir ?

e-arsiv fatularınıda, Müşteriye gönderilen fatura görselinin imzalı olmasına gerek var mı ?

Parakende sektöründe nihai tüketiciye yapılan satışlarda iade olması durumunda gider makbuzu düzenlenmektedir.
E-Arşive geçtikten sonra satış esnasında e-arşiv faturası düzenlenecek.
İade olması durumunda gider makbuzu mu düzenleyecek yoksa e-arşiv iade faturası mı düzenleyecek.


EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0047540)
hturkmen
2015-10-22 17:39

e-arsiv fatularınıda, Müşteriye elektronik ortamda iletilen fatura görselinin mali mühür ile imzalı olmasına gerek var mı ?
(0048059)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-10-27 14:27
güncelleme tarihi: 2015-10-27 14:31

Merhaba;

Elektronik arşiv kılavuzu
5 Elektronik Arşiv Raporlarının Başkanlık Sistemine
Aktarımı;
'e-Arşiv izni alan mükellefler ve e-arşiv hizmeti verme konusunda başkanlıktan izin alan özel entegratörler, elektronik ortamda oluşturdukları belgelere ilişkin olarak, Başkanlığın www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan veri formatı ve standardına uygun e-Arşiv Raporunu aylık olarak oluşturup takip eden ayın 15 nci günü saat 24:00’a kadar bu kılavuzda belirlenen yöntemle Başkanlık sistemine e-Arşiv Kılavuzu Aralık 2014 Versiyon : 1.1 21/26 aktaracaklardır.' E arşiv raporu başkanlık sistemine aktarılmadan önce faturalarınızı özel entegratörlere iletmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla e-arşiv faturaların müşteriye verilmeden önce özel entegratöre aktarılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Fatura düzenleme limiti altında kalan satışlar için e-arşiv fatura düzenlenmesine gerek yoktur, perakende satış fişi ile işlem yapılabilir.

433 seri numaralı VUK Genel Tebliği
7- Belgelerin Alıcılarına Teslimi;
Vergi Usul Kanununun faturanın nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı olarak) kullanılabilmesi mümkündür.

VUK hükümlerine uygun olarak gider pusulası düzenleyebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için http://www.efatura.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-ArsivTeknikKilavuzu1.1(23.02.2015)Versiyon.pdf [^] web adresindeki elektronik arşiv kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

İyi günler...



Powered by Mantis Bugtracker