Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0024562E-ARSIVe-Arşiv MevzuatıHerkese Açık2015-07-16 13:532015-10-14 10:01
BildirenEfkan Turen 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0024562: E-Fatura kullanıcısı olmayan mükellefe E-Arşiv faturası göndermek
SoruMerhaba,
Mevzuatta; "e-Fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere eArşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir" yazmakta.
İletilen e-Arşiv faturanın resmi geçerliliği olduğunu biliyorum. e-Fatura kullanma zorunluluğu olmayan mükelleflere düzenleyeceğim e-Arşiv faturasını e-posta ile iletmem uygun olur mu? Mevzuatta tam bu durumu içeren bir açıklama bulamadım.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARI
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0041924)
Efkan Turen
2015-07-24 09:48

Keşke mükelleflere de E-Posta ile iletebilsek. Sonuçta e-Arşiv faturası oluşturma işlemi resmi olarak kayıt altına alınmakta.
433 sıra no'lu genel tebliğin "7- Belgelerin Alıcılarına Teslimi" bölümünde açık bir şekilde aşağıdaki
gibi yazdığını gördüm.

"
7- Belgelerin Alıcılarına Teslimi
Mükellefler e-Arşiv Uygulaması kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturdukları faturayı bu Tebliğin 7.2 bölümünde belirtilen istisna haricinde alıcısına kâğıt ortamında teslim ederler.
"
(0041925)
Efkan Turen
2015-07-24 09:56

Yine "7-Belgelerin Alıcılarına Teslimi" bölümünde aşağıdaki gibi bir paragraf yer almakta. Bu paragraf, hazırlayacağımız e-Arşiv faturaları üzerine yetkili kişinin, noter onaylı imzasını ekleyerek E-Posta yoluyla mükelleflere göndermemizin yolunu açar mı?
Hizmet satışı yapıp ve alıcıya bir mal göndermeyeceğim için kağıt, yazıcı ve gönderim masraflarından kurtulabileceğim bir yol var mıdır?

"
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı olarak) kullanılabilmesi mümkündür.
"
(0046432)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-10-14 10:00

Merhaba;
433 seri numaralı VUK Genel Tebliğinin 443 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile Değişen Güncel Hali;
7. Madde;
7.1 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura
Uygulamasına Kayıtlı Olmayan Mükelleflere Faturanın Teslimi (443 Sıra No.lu GT Ġle Değişen Hali) e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere
e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen faturanın kâğıt ortamında teslim edilmesi esastır. Ancak e-arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen faturalar, alıcısının talebi doğrultusunda ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-fatura format ve standardının kullanılması ve de söz konusu faturanın basılabilir görüntüsünün eklenmesi koşuluyla e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere elektronik ortamda da iletilebilecektir.

433 seri numaralı VUK Genel Tebliğinin değişmiş haline baktığımızda şayet alıcının talebi var ise e arşiv fatura sadece elektronik ortamda iletebilir kağıt çıktı göndermek zorunda kalmazsınız. Alıcının bu talebi tarafınıza herhangi bir elektronik iletiyle iletmesi ya da yazılı olarak talep etmesi şeklinde olabilir.

İyi günler...


Powered by Mantis Bugtracker