Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0024088E-FATURAe-Fatura Mali Mühür / E-İmzaHerkese Açık2015-06-26 10:582023-06-06 12:23
BildirenALPER GUMUS 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0024088: 01.01.2016'da E-Fatura Sistemine Dahil Olma Hakkında - Mali Mühür Edinme
SoruBilindiği üzere 454 Nolu VUK Tebliği ile 2014 brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, e-defter ve e-fatura zorunluluğu getirildi.
Bizim 2014 yılı brüt satış hasılatımız 10 Milyon TL'nin üzerinde yani bu durumda tebliğe göre 01/01/2016 tarihinden itibaren e-fatura ve e-deftere geçiyoruz.
Yıl sonunda olabilecek yoğunluğu da dikkate alarak şimdiden bu konu ile ilgili ön hazırlıklar yapmak istiyoruz. Bunun için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin web sayfasından MALİ MÜHÜR Sertifikasını şimdiden almak için başvuru yapmayı planlıyoruz. Burada ekte gönderilen Başvuru Süreci bölümünün 1 b kısmını okuduğumuzda ve bu bölümdeki linke tıkladığımızda sadece MALİ MÜHÜR alabileceğimizi anlıyoruz. Yani biz şimdi Temmuz ayı içinde Mali Mühürü alıp ve diğer ön hazırlıklarımızı da yaparak 01/01/2016 tarihinde e defter ve e faturaya geçmek istiyoruz. Yani 2015 Kasım yada Aralık ayında da e fatura ve e defter başvuru sayfalarından 01/01/2016 tarihinde geçmeyi planlıyoryuz.
 Fakat kullandığımız muhasebe programının destek hattını aradığımızda biz söylenen şu: "Siz sadece Mali Mühüre başvuramazsınız, başvurduğunuz anda yani 01/01/2016 tarihinden önce e fatura mükellefi olursunuz" deniyor. Doğru mu? Sadece Mali Mühürü şimdiden alamazmıyız. Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
Etiketlerhttps://volkanyilmaz.com.tr, https://wolkanca.com.tr, https://www.testone.com.tr, Kalibrasyon Laboratuvarı, testone.com.tr
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalarpng file icon 24088 .PNG [^] (133,791 Bayt) 2015-10-23 10:22

- İlişkiler

-  Cevap
(0042009)
zzTUGBA KASIKCI
2015-07-27 15:57
güncelleme tarihi: 2016-04-12 16:46

Merhaba,

Mali Mühür Sertifikası, E-Fatura Uygulaması ve E-Defter Uygulaması Başvurusu işlemleri farklı ekranlar üzerinden yapılmaktadır:
1. Mali Mühür Sertifikası Başvurusu: https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go [^]
2-A. E-Fatura Uygulaması Başvurusu: https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ [^]
2-B. E-Defter Uygulaması Başvurusu: https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ [^]

01/01/2016 tarihinde E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına dâhil olmak için:
1. (Mali mührünüz yoksa) https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go [^] adresinden sadece mali mühür başvurusu yapılmalıdır. (Yedek mali mühür de alınabilir - Bkz 1224 numaralı soru)

E-Fatura ve E-Defter Ön Başvurusunu yapmış olmanız ya da olmamanız halinde, mali mührünüz elinize geçtikten sonra 2-A. ve 2-B. maddesine göre E-Fatura Başvurusu ve E-Defter Başvurusu yapmanız gerektiğini unutmayınız. E-Fatura Başvurusunda yazdığınız bilgiler geçerli olacağından, E-Fatura ön başvurusu sırasında yazdığınız bilgilerin yanlış olması halinde, sistemde asıl başvurudaki bilgilerinize göre işlem yapılacaktır.

Mali mührünüz elinize geçtikten sonra 2-A. ve 2-B. maddesine göre E-Fatura Başvurusu ve E-Defter Başvurusu yapmanız gerekmektedir.

E-Fatura sistemine dahil olan kullanıcıların (asıl e-fatura başvurusunu yapmış olanların) hesapları aktif hale gelir ve e-faturada aktif olarak göründüğünüz tarihten itibaren e-fatura gönderip alabilir, bu tarihten önce e-fatura düzenlenemeyeceği için kağıt fatura düzenlenenebilir.

Mükellefler tarafından ön başvuruların mali mühür kullanılarak kesin başvuruya dönüştürülmesinden sonra kullanıcı hesapları aktif hale gelir ve e-faturada aktif olarak göründüğünüz tarihten itibaren e- fatura gönderip alabilirsiniz, bu tarihten önce e-fatura düzenleyemeyeceğiniz için kağıt fatura düzenleyebilirsiniz. Benzer şekilde bu tarihten önce tarafınıza e-fatura düzenlenemeyeceği için tarafınıza kağıt fatura düzenlenebilir. Mevzuatsal yükümlülükler geçerlidir.

Mali mühür tesliminin gecikmesi halinde e-fatura ve e-defter başvuru işleminin gerçekleştirilebilmesi için aktif edilen ön başvuru imkanı 06.01.2015 tarihinde kaldırılmıştır.

2-A. E-Fatura için;
 - https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ [^] adresi kullanılarak E-Fatura Başvurusu yapılabilir.
 i. Kullanıcı GİB-Portal yöntemini seçerek sisteme dâhil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden "Portal" seçeneğini seçmelidir. Başvuru sırasında:
   * “Şimdi Başlamak İstiyorum” seçeneği seçilmişse kullanıcı hesabı açılır ve başvuruda verilen e-posta adresine hesabınızın açıldığına dair bilgi gelir. Ancak SORUN YAŞANMAMASI İÇİN hesaba en az 6 saat sonra giriş yapılmalıdır. En az 6 saat sonra mali mühür ve şifresiyle portale giriş yapabilirsiniz.
(
Aşağıdaki seçenek 01.01.2016 tarihinden sonra ekrana gelmemektedir.
   * “01.01.2016’da Başlamak İstiyorum” seçeneği seçilmişse kullanıcı hesabı 01.01.2016’da açılır ve başvuruda verilen e-posta adresine hesabınızın açıldığına dair bilgi gelir. Sonrasında mali mühür ve şifresiyle portale giriş yapabilirsiniz.
)
Sisteme GİB-Portal yöntemini seçerek dahil olduktan sonra GİB-Portaline giriş yapabilirsiniz. ("Kullanıcı sistemde tanımlı değil. Lütfen kullanıcı tanımını yaptırınız." ya da "{success:false, eyekserror:true, timeout:false, msg:"Bu sayfaya erişim yetkiniz olmadığı için sayfa görüntülenemiyor.", redirect:"/efatura/login.jsp"}" hatasını almadan)
 ii. Kullanıcı entegrasyon yöntemini seçerek sisteme dâhil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden "Entegrasyon" seçeneğini seçmelidir. Sonrasında http://www.efatura.gov.tr/efaturaentegratorluk.html [^] adresindeki bilgiler ışığında testlerine başlayabilir. Test kontrolünün başarılı olmasının ardından e-fatura sistemine dâhil olabilir. (Başlama zamanınız tam olarak 01.01.2016 olmayabilir, kullanıcı canlı tanım formunu yüklediğinde sisteme dahil olacaktır. - Başvurunuz sonrasında 05.01.2016 00:00'a kadar testlerinizi tamamlayıp canlı tanım formunu yüklememiş ve entegraston hesabınızın açılmamış olması durumunda (04.01.2016 ve sonrasında başvuranlar hariç) Başkanlık GİB-Portal hesabınızı otomatik olarak açacaktır. Sonrasında yöntem değişikliğinde bulunmanız mümkündür. Bkz 38 numaralı soru)
Sisteme Entegrasyon yöntemini seçerek dahil olduktan sonra kendi yazılımınızı kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. (GİB-Portalini kullanamazsınız, kullanmamalısınız.)
 iii. Kullanıcı özel entegrasyon yöntemini seçerek sisteme dâhil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden "Özel Entgrasyon" seçeneğini seçmelidir. Sonrasında http://www.efatura.gov.tr/efaturaozelentegratorlerlistesi.html [^] adresinde yer alan özel entegratörlerden birisi (ya da birkaçı) ile anlaşabilir. Özel entegratörü kullanıcıyı istenilen tarihte e-fatura sistemine dâhil edebilir. (Başvurunuz sonrasında 05.01.2016 00:00'da hesabınızın açılmamış olması durumunda (04.01.2016 ve sonrasında başvuranlar hariç) Başkanlık GİB-Portal hesabınızı otomatik olarak açacaktır. Sonrasında yöntem değişikliğinde bulunmanız mümkündür. Bkz 38 numaralı soru - GİB-Portal hesabının otomatik olarak açılmaması için, özel entegratörün kullanıcıyı en geç 05.01.2016 00:00'da sisteme dâhil etmiş olması gerekmektedir.)
Sisteme Özel Entegrasyon yöntemini seçerek dahil olduktan sonra özel entegratörünüzün sistemini/yazılımınızı kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. (GİB-Portalini kullanamazsınız, kullanmamalısınız.)

E-Fatura başvurusu sırasında formdaki bilgilerinizde yanlışlık yaptıysanız ve bilgilerinizi güncellemek istiyorsanız 28375 numaralı sorunun cevabındaki bilgilere göre işlem yapınız.

Daha önce E-Fatura'ya başvuru yaptıysanız (sonrasında sistemden çıkmış olabilirsiniz) tekrar online e-fatura başvurusu yapabilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak 28375 numaralı sorunun cevabına da bakınız.

Hesabınızın açıldıktan sonra E-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde yer alabilirsiniz. Etiketleriniz hesabınızın açılmasıyla birlikte 16132 numaralı sorunun cevabına göre oluşacaktır.
 

E-Fatura Başvurusu Sorgulama Ekranı
e-Fatura uygulamasına başvuru yapan mükelleflerin e-fatura başvurusunun alınıp alınmadığı hususunda bilgi alabilecekleri sorgulama ekranına ulaşmak için şu bağlantıyı kullanınız: https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/Sorgula.jsp [^]


2-B. E-Defter için;
 - https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ [^] adresi kullanılarak E-Defter Başvurusu yapılabilir ve istenilen başlangıç dönemi seçilebilir.


E-Defter Başvurusu Sorgulama Ekranı
e-Defter uygulamasına başvuru yapan mükelleflerin e-Defter başvurusunun alınıp alınmadığı hususunda bilgi alabilecekleri sorgulama alanına ulaşmak için şu bağlantıyı kullanınız: http://www.edefter.gov.tr/edefterbasvurusorgulama.html [^]


İyi günler.



Powered by Mantis Bugtracker