Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0090821E-FATURAe-Fatura TebliğleriHerkese Açık2020-10-02 16:562020-10-16 11:34
Bildirenenginyardas 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0090821: E-İHRACAT FATURASI YERİNE E-ARŞİV FATURASI DÜZENLEYEREK BEYANNAME AÇILMASI HAKKINDA
SoruE-fatura müklelefiyiz sehven ihracat faturamızı E-arşiv fatura olarak düzenlenmiştir. Beyanname işlemlerimiz yapılarak ihracat gerçekleşmiş olup kapaması olmuştur. Konu ile alakalı vergisel açıdan ve kdv iade talebimizle alakalı tarafımıza herhangi bir sıkıntı olurmu bilgiverirseniz sevinirim.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0149515)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2020-10-16 11:33

e-arşiv fatura ile e-faturanın işleyişi aynı değildir. E-arşiv fatura düzenlendiğinde gümrüğün portalına elektronik ortamda iletilen bir belge olmaz. E-arşiv fatura düzenlenip gönderildikten sonra kağıt çıktısı ilgili gümrük beyannamesi ekinde gümrük müdürlüğüne iletilir. Gümrüğün yapacağı kontroller bu kağıt belge üzerinden yürür. ekte kağıt fatura veya earşiv fatura olursa açılan gümrük beyannamesinde kod olarak 0100 bilgisi girilir. Bu kod efatura düzenleyen mükelleflerde 0886’dır ki sistem 0886 kodunu gördüğü zaman elektronik karşılaştırma yapmak için e-Fatura arar. 0100 kodu girilirse bu kontrol elektronik ortamda yapılmaz.

e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.

kdv iade raporlarında da bu durum hata verebilir.bu durumda gümrük müdürlüğüne redrese talebinde bulunup e-arşiv fatura bilgilerini gümrük beyannamesinden çıkartıp yeni düzenleyeceğiniz ihracat senaryolu e-faturanızı göndererek bu beyannameye bu fatura bilgilerini ekleyebilirsiniz. bu durumda kdv iade listelerinde de earşiv fatura bilgilerinin çıkarılıp yeni düzenlediğiniz e-fatura bilgilerinin girilmesi gerekir.

geriye dönük fatura düzenlenmesinde teknik engel olmamakla birlikte cezai sorumluluk tarafınıza aittir.


Powered by Mantis Bugtracker