Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu - E-FATURA
Soru Detaylarını Görüntüle
0065390E-FATURAe-Fatura Teknik SorularHerkese Açık2018-04-02 14:482020-03-09 17:41
Dicle Seyhan 
cevaplanmışcevaplandı 
Bu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
0065390: GTB 2018 Kılavuzuna göre navlun, sigorta vb. hizmet kalemler
Merhaba


Aşağıdaki pdf e göre navlun, sigorta vb. hizmet kalemleri için GTIP no invoiceline içerisinde ne gönderilmelidir? Bu bedeller iskontoda mı bildirilmelidir yoksa gönderebileceğimiz bir alan bulunmakta mıdır?

http://risk.gtb.gov.tr/data/5ac1d451ddee7dd8b423e461/E-Fatura%20Uygulamas%C4%B1%20G%C3%BCmr%C3%BCk%20%C4%B0%C5%9Flemleri%20Klavuzu.pdf [^]

Teşekkürler
İyi Çalışmalar
Hiçbir etiketi yok.

Cevap
(0110364)
2018-04-02 15:53   
(güncelleme tarihi: 2018-04-12 09:39)
Faturada Navlun ve sigorta ayrı gösterilmek isteniyorsa;

InsuranceValueAmount alanına sigorta bedeli,
DeclaredForCarriageValueAmount alanına navlun bedeli,
FreeOnBoardValueAmount alanına FOB değeri yazılması tavsiye edilir.


-GTB'nin kılavuzunda belirttiği yöntemi kullanmak zorunlu mudur? 16 Nisan 2018 tarihi uygulamaya geçmek için zorunluluk tarihi midir?

İsterseniz eski sistemde de devam edebilirsiniz. 16 Nisan 2018 tarihi GTB'nin belirlediği yönteme geçme zorunluluğunun başladığı tarih değil, bu uygulamanın başlayacağı tarihtir. Yani belirtilen yöntem 54229 nolu sorunun diğer bir alternatifi olup, bu uygulamaya geçmek zorunluluğu bulunmamaktadır.

Gümrük beyannamesinde mal satırları ile ödenecek tutar tuttuğu sürece GTB kabul etmektedir.

İster toplam mal satırları = Ödenecek tutar olsun(Eski sistemdeki gibi)
İster toplam mal satırları + navlun + sigorta = ödenecek tutar olsun
eşitlik fatura ve beyannamede sağlandığı müddetçe sorun olmayacaktır.

-Kalemdeki "LineExtensionAmount" tagi navlun ve sigorta dahil mi hesaplanmalı?

Navlun ve sigorta mal fiyatı içine yediriliyorsa kesinlikle evet. Bu durumda Gümrük beyannamesinde mal kalemleri toplamı = Genel toplam(Ödenecek tutar) olması gereklidir. Yedirilmiyorsa gümrük beyannamesi mal kalemleri toplamı + navlunlar toplamı + sigorta bedelleri toplamı = Genel toplam(Ödenecek tutar) olması gerekli. Tamamen sizin Gümrük beyannamesini doldurma biçiminiz ve hesabın tutmasıyla ilgilidir.

-Bu alanların e-fatura da görünmesinin zorunlu olmadığını çıkarabilir miyiz?

Görüntüde navlun ve sigortanın olup olmayacağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı mevzuatını ilgilendiren bir konudur.(GİB tarafından yeni bir xslt yayımlanmayacaktır.)

-GİB örnek e-fatura yayınlayacak mı?

Öneri ve kılavuz GTB'nın olup örnek fatura yayınlanması karışıklık yaratabileceğinden dolayı yayımlanmayacaktır.

-Navlun ve sigorta değerleri kalemde hangi xml taglerinde yer alacak?

Shipment elemanı altında bulunan aşağıdaki alanlar:
a.DeclaredForCarriageValueAmount: Beyan edilen taşıma ücreti (navlun) girilir.
b.InsuranceValueAmount: Sigorta tutarı girilir.

-DeclaredForCarriageValueAmount ve diğer alanlar UBL-TR ortak elemanlar pdf'inde birden fazla yerde geçiyor. Sadece satırların altında(InvoiceLine/Delivery/Shipment/) vermemiz yeterli mi?

Satırda vermek yeterli. İstenirse de sadece genel bazda yapılır. Tercih fatura düzenleyene aittir.

-Ihracat faturaları için geçerli yeni bölümler için, alanlar UBL-InvoiceType2.1 formatında mevcut değildir, bu alanları dosya içerisinde oluşturduğumuz takdirde, GİB karşılayabiliyor mu yoksa schmatron hatası alır mıyız?

UBL TR 1.2.1 de bu alanlar mevcuttur. Alanlar Invoiceline alanının direk altında bulunmamaktadır.

-InsuranceValueAmount, DeclaredForCarriageValueAmount alanları bulunuyor. Bunlar UBL TR de kalem yani detay bazında.Fatura da toplam navlun ve toplam sigorta bedelini Malzeme/Hizmet Toplam Tutarından sonra gösterebilmek için UBL TR de alan bulamadık. Toplamları için UBL TR deki hangi alanlar kullanılacak?

Invoice/Delivery/Shipment altında fatura bazında mevcuttur.

-Navlun ve Sigorta bedelinin yazıldığı taglerde para birim kodunun girilmesi zorunlu.Para birimi olarak dokumanın para birim kodu mu girilmeli yoksa farklı bir para birim kodu girilebilir mi ? Farklı bir para birim kodu girişi yapılacak ise kur bilgisi de alınmalı mı ?

Gümrük beyannamesi ile hesapların tutması gerektiğinden farklı para birim kodları tavsiye edilmez. Eğer yine de farklı para birim kodu kullanılacak ise kur bilgisinin girilmesi gereklidir.