Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu - E-FATURA
Soru Detaylarını Görüntüle
0004325E-FATURAe-Fatura Teknik SorularHerkese Açık2014-02-07 10:562014-07-11 15:16
SEMRA ILIK 
cevaplanmışcevaplandı 
Bu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
0004325: FATURANIN MÜŞTERİYE GÖNDERİLMESİNİN TEYİDİ
FATURAYI SİSTEM ÜZERİNDEN SORUNSUZ GÖNDERİYORUM.FAKAT GÖNDERİLEN KUTUSUNA GELDİĞİMDE "FATURANIN GÖNDERİLİP GÖNDERİLMEDİĞİNİ MÜŞTERİDEN TEYİT ALIN"UYARISI VAR AMA BU UYARI BAZI MÜŞTERİLER İÇİN.SORUN KİMDEN KAYNAKLANIYOR YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM
Hiçbir etiketi yok.

Cevap
(0006062)
2014-02-07 11:52   
(güncelleme tarihi: 2014-02-25 09:20)
Bu uyarının koyulma amacı şudur:

Bazı entegrasyon ya da özel entegrasyon yöntemini kullanan firmalar faturaları aldıkları/alamadıkları zaman dönmeleri gereken sistem yanıtını dönmemektedirler. Yani sistemleri açık, GİB faturayı sorunsuzca iletmiş ancak alıcı faturayı "aldım" ya da "faturada hata tespit ettim" dememiştir. Bu durumda zarfın durumu "1220 HEDEFTEN SISTEM YANITI GELMEDI" olmaktadır. Alıcı hata bulduğuna dair bir sistem yanıtı dönmediği için, dolayısıyla, bu faturaların alıcının sistemine alınmış olduğu varsayılmaktadır. Bununla birlikte GİB göndericiye "Fatura alıcıya başarıyla iletildi." diyememektedir. Alıcıyı sistem yanıtı dönmesi yönünde uyarınız. Aksi takdirde her faturanız için teyit istemeniz gerekecektir.

Bu durumda sorumluluk alıcıya ait olmakla ve fatura alıcı tarafından alınmış varsayılmakla beraber faturanın alıcı tarafından alınıp alınmadığının teyit edilmesi gönderici tarafından daha sağlıklı olacaktır.

1220 durum kodundaki faturaların alıcı tarafından sisteminde bulunması gerekmektedir. Tekrar aynı faturayı keserseniz mükerrer fatura kesimi olacaktır. Bu nedenle 1220 durum kodundaki faturaları tekrar kesmeyiniz. Faturanızı düzenlemiş durumdasınız.

Bu uyarının konulmasının bir diğer amacı;
Zarf Bazında Listeleme ekranında yer alan zarfların durumları (alıcının sisteminin önce kapalı olup yaklaşık 2 gün içerisinde tekrar açılması ya da açılmaması dolayısıyla) değişebilmektedir. Göndericinin bu zarflarını takip etmesi amacıyla ilgili uyarı yapılmaktadır.

Bu konu ile ilgili olarak 4310 ve faturaların alabileceği hatalarla ilgili olarak 2614 numaralı soruların cevaplarına bakabilirsiniz.