Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu - E-FATURA
Soru Detaylarını Görüntüle
0036886E-FATURAe-Fatura DiğerHerkese Açık2016-01-20 15:512016-02-02 20:29
sedades 
cevaplanmışcevaplandı 
Bu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
0036886: tevkifatlı fatura hk
merhaba,
düzenlenen tevkifatlı faturalarda ayrıca tevkifat oranının belirtilmesi gerekiyor mu elimize gelen faturada hesaplana tevkifat tutarı ayrıca gösterilmemiş bu şekilde kayıtlarımıza alabilir miyiz?
Hiçbir etiketi yok.

Cevap
(0062535)
2016-01-21 11:59   
Tevkifat uygulaması kapsamına giren işlemlerde satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerle ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.4.2.) Belge Düzeni başlıklı bölümünde;

"Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; "İşlem Bedeli", "Hesaplanan KDV", "Tevkifat Oranı", "Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı", "Tevkifat Dahil Toplam Tutar" ve "Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)" ayrıca gösterilir.

Bu fatura satıcı açısından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV'ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır. Faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutar yazılır.

Örnek: KDV hariç 3.000 TL tutarındaki (% 18) oranında KDV'ye tabi bir işlem (5/10) oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

İşlem Bedeli : 3.000 TL
Hesaplanan KDV : 540 TL
Tevkifat Oranı : 5/10
Alıcı tarafından Tevkif Edilecek KDV : 270 TL
Tevkifat Dahil Toplam Tutar : 3.540 TL
Tevkifat Hariç Toplam Tutar : 3.270 TL
Yalnız ÜçbinikiyüzyetmişTLdir."

Şeklinde açıklamalar bulunmaktadır.

Tevkifatlı fatura ilgili tebliğe göre düzenlenmiş olmalıdır. tarafınıza gönderilen tevkifatlı faturayı tebliğde belirtilen şekilde düzenlenip düzenlenmemiş olması açısından değerlendirmeli tebliğ aykırı bir şekilde düzenleme var ise bu hatalı fatura kayıtlara alınmayarak kabul edilmemeli harici yollarla itiraz yoluna ( ticari fatura ise 8 gün içinde red mekanizması da işletilebilir) gidilmelidir.