Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0039215E-FATURA[Tüm Projeler] GenelHerkese Açık2016-02-18 10:522020-10-20 19:53
BildirenAKBELSUT 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0039215: E- FATURA ONAYLANMADIĞI HALDE KARŞILIKLI OLARAK KULLANILMIŞTIR UYGUN MU?
Soru1 nisan 2014 tarihinde entegrasyon firmasına geçilmiştir.03/04/2014 tarihinde gönderim yaptıgımız e- fatura gönderilmiş olup gib sisteminde görümemektedir.fatura çıktı alınarak ilgili firmaya e-mail yada faks çekilerek kayıtlara girilmesi sağlanmıştır. konuyla ilgili, ilgili dönemlerde fatura beyanları yapılmış olup indirim ve hesaplanan kdv de yer alıp ba bs de de belirtilmiştir. yapılan bu işlemler daha sonra GİB belge basım bilgileri kontrol raporunda olmadığı tesbit edilmiş olup bilgisi verilmiştir. konuyla ilgili geriye dönük bahse konu olan faturaların aynı tarih seri ve sıra numaralarıyla ve tutarlarıyla birlikte kesilmesinde herhangi bir sakınça bulunup bulunmadığını hakkında bilgilendirilmesini.
gereğini bilgilerinize arz ederiz
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0066815)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2016-02-22 11:39

alıcısı ve satıcısı efatura kullanıcısı olan faturalar efatura olarak kesilmelidir. bu kurala uyulmaması halinde vuk.da yer alan ceza hükümleri tatbik olacaktır. Ancak ilgili mevzuat birimlerinden alınan görüşlere göre; efatura kesilmesi gerektiği halde kağıt fatura düzenlenip gönderilmiş olması bu faturanın kdv ve gider indiriminde kullanılamayacağı sonucunu doğurmamakta olup ilgili ceza hükümleri tatbik olmak kaydıyla işlem yapılabilmektedir. Fakat belirttiğiniz işlemde ortada gerçek bir kağıt fatura kesme işlemi olmadığı düzenlenmek istenen efaturanın gönderilememesi nedeniyle kağıt çıktısının mail ve fax yoluyla gönderilmesi ile işlem yapıldığı anlaşılmaktadır. bu durumda ortada ne gerçek bir efatura ne de gerçek bir kağıt fatura düzenleme işlemi bulunmaktadır. bu nedenle bu işleme göre yapılan beyan, indirim vs. geçerli olmayacaktır. geriye dönük olarak efatura düzenlenmesinde teknik olarak bir kısıtlama bulunmamakla birlikte usul açısından sorumluluk tarafınıza aittir.


Powered by Mantis Bugtracker