Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0026894E-FATURAe-Fatura DiğerHerkese Açık2015-10-09 14:582019-11-25 14:57
Bildirensalihkarabulut 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0026894: KOMİSYONCU SIFATIYLA SATTIĞIMIZ MALLARIN E FATURA SİSTEMİNDE UYGULAMASI
SoruŞirketimiz üretici firmalardan komisyoncu sıfatıyla mal alıp piyasaya satmaktadır. Aynı zamanda bir kısım malları kendimize faturalandırıp üretim yerlerimizde paketleyerek piyasaya satmaktayız.

Üretici firmalar bizim adımıza üzerinde "komisyoncu sıfatıyla satılmak üzere" ibaresi bulunan taşıma irsaliyesi ile ürünlerini gönderirler. Bu gelen ürünler bazen aynı gün, bazen aylar sonra bazende yıl sonlarında bakiye olarak ertesi yıla devredilebilir. Gelen ürünler depolarımızda ve soğuk hava depolarında ayrı ayrı stok hesaplarında takip edilerek saklanır. Bu şekilde gelen mallar piyasaya kendi irsaliyemiz ve üzerinde "müesseselerimizde satılan ürünler imalatçıyı temsilen komisyoncu sıfatıyla satılmaktadır" notu bulunan fatura düzenlenerek teslim edilir. Her ayın sonunda ilgili firmaların adına, o ay içinde satılan malların adetleri, satış tutarı, kdv'si varsa o firma ile ilgili yaptığımız giderleri ve kendi komisyon gelirimizi de belirterek komisyoncu satış faturası düzenlenir.

2014 yılı paketleme satış ve komisyon gelirlerimiz 10.000.000-TL yi geçtiği için 2016 yılında e fatura sistemine geçmek zorundayız. Ancak, e fatura sisteminde komisyon faturası kesebileceğimiz düzenleme yok. Bu nedenle yeni dönemde nasıl bir uygulama yapmamız gerektiği konusunda bilgi vermenizi arz ederiz.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamaktadır,sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.Verilen cevaplar sistemde yapılan güncellemelerle birlikte değişebilmektedir.Cevaplanma tarihine bakınız,daha güncel bir cevap verilmiş olabilir.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0048453)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2015-11-02 15:51

Gönderdiğiniz örnek fatura incelenmiştir. bahsettiğiniz komisyon faturası diğer faturalardan farklı olarak BORSA, HAMALİYE GİDERİ, KOMİSYON ÜCRETİ gibi özellikli alanlar gerektirmektedir. Buna göre portal üzerinde manuel ortamda bu tip bir fatura düzenlemeniz mümkün değildir. portal kullanıcısı iseniz yeni güncellemelere uyumlu bir muhasebe yazılım programı kullanarak istediğiniz şekilde faturanızı oluşturup sisteme aktarabilirsiniz. ya da yöntem değişikliği yaparak entegrasyon veya özel entegrasyon yöntemlerinden birini seçerek de istediğiniz şekilde bu faturayı düzenleyebilirsiniz.


Powered by Mantis Bugtracker