Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0002520E-FATURAe-Fatura GİB Portal YöntemiHerkese Açık2014-01-13 10:082014-01-13 17:13
Bildirengonulaltiok 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0002520: Kayıtlı Kullanıcı Listesi
SoruMerhaba,
06.01.2014 tarihinde e-faturaya geçtik.Üç adet sorum olacak. Birincisi; Müşterilerimizin bir çoğu gib in kayıtlı kullanıcı listesinde olduğu halde -e faturaya geçmediklerini ve teknik sebeblerle gib portala giremediklerini ısrarla kendilerine kağıt fatura kesilmesini talep ediyor. bu şekilde problemli birkaç müşteriye e-fatura kestim. şimdi müşteri onları iptal edip benden kağıt fatura kesmemi istiyor.bu durumda benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. İkincisi; biz şirket olarak temel fatura senaryosunu kullanmayı tercih ettik fakat bir çok müşteri arayıp kendilerine özellikle ticari fatura kesmemimizi istiyor. Müşteriye özel fatura senaryosu oluşturabiliyormuyum. bir müşteriye temel bir müşteriye ticari kesebiliyormuyum ve bu müşterinin isteğine bağlı bir şey midir? Üçüncüsü; Kendi muhasebe programımda oluşturmuş olduğum e-faturayı gib e en son nezaman gönderebilirim.Örneğin oluşturduğum tarih 06.01.2014 se onaylamak için son tarihim ne olmalı.
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0003186)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2014-01-13 13:31

sayın ilgili,

1/4/2013 tarihine kadar e-fatura kullanımı zorunlu değildir. ancak taraflar kendilerine gelen e-Faturaları kabul etmek zorundadırlar. alıcısına başarılı bir şekilde iletilen temel fatura senaryosu kapsamında oluşturulan e-Faturanın iptali mümkün değildir. ancak alıcısı tarafından iade faturası düzenlenebilir ya da noterden ihtarname çekilebilir. Ticari fatura senaryosu kapsamında oluşturulan e-Faturanın ise reddedilmek suretiyle iptali mümkündür.

temel ya da ticari fatura senaryosu kullanımı tarafların insiyatifine bırakılmıştır. taraflar aralarında öncesinde anlaşmak şartıyla faturalaşma işlemlerinde ticari fatura senaryosunu kullanabilirler.

kendi muhasebe sisteminizde oluşturduğunuz faturayı istediğiniz zaman Portala yükleyebilirsiniz. ancak alıcısına iletilmeyen faturalar hiç bir hüküm ifade etmemektedir.


Powered by Mantis Bugtracker