Mantis Bug Tracker


Soru Detaylarını Görüntüle Cevaplara Git ] Yazdır ]
Soru NumarasıProjeKategoriDurumu GörüntüleSoruluş ZamanıSon Güncelleme
0001837E-FATURA[Tüm Projeler] GenelHerkese Açık2014-01-06 10:422014-01-09 16:45
BildirenMUHASEBECI 
DurumcevaplanmışÇözümcevaplandı 
Konu0001837: Serbest Bölge için düzenlenecek olan İhracat Faturalarının entegresyonu hakkında
SoruTEKRAR GÖNDERİM!!!
Hayırlı Akşamlar,
Biz Yeni yasa ile E-fatura kapsamında işlem görecek olan bir Serbest bölge firmasına ihracat yapmaktayız.
Bu ihracat kapsamın da KDV iadesi alan bir firma olduğumuzdan dolayı vergi dairesine bildirim yaparken gerek kullandığımız döviz kurları gerekse muhasebesel kayıtlarımızı siteniz den takip ettiğimiz gümrük intaç tarihlerine göre işlemekteyiz. Ancak bulunduğumuz lokasyonlar itibariyle serbest bölgeye gönderimlerimizin resmi evrakları düzenlenip araca teslimatı ile bölgeye teslimi arasında en az 1 gün sarkma meydana gelmesi ve zaman zaman bölgeye gerek bölgeye giriş de ki yoğunluk gerekse beyanname açılış sürecindeki evraksal beklemeler nedeniyle min.2 gün fatura tarihimle sitenizde ki intaç tarihi arasında fark oluşmaktadır. Bu durumda benim KDV iadesi dosyamda veri ambarından hata almamam için faturamı ne şekilde entegrasyonda işlemem gerekmektedir;
1-Bu durumda serbest bölgeye satışlar konusunda bir kolaylık var mı?
2-E-fatura anında sisteme kayıt olacağı için KDV iadesi için başvurularda Vergi dairesi veri ambarında bu firmalar için Döviz kuru ve resmi işlem tarihinde bir ayrıcalık tanıyacak mı?
3-Bu konuda yapmamız gereken ayrı bir işlem var mı! Lütfen yardımcı olur musunuz?

Olumlu olumsuz yardımcı olmanızı rica ederim, Aynı zamanda destek telefonlarınızdan yanıt alamadığımız için gözümüz bu platformda lütfen serbest bölge ihracatları ve KDV iadesi arasında ki tarihsel farkı nasıl çözümleyeceğiz bilgi verebilir misiniz,Teşekkürler


Saygılarımla,
EtiketlerHiçbir etiketi yok.
ÖNEMLİ UYARIBu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
Eklenen Dosyalar

- İlişkiler

-  Cevap
(0002611)
Gelir İdaresi Başkanlığı
2014-01-09 09:09

E-fatura ile ilgili tebliğler fatura düzenleme tarihleri ile ilgili bir düzenleme yapmamaktadır. Dolayısıyla işlem tesis edildikten sonra 7 gün içerisinde E-fatura düzenleyebilirsiniz (VUK 231/5). Ayrıca malın serbest bölgeye taşınması sırasında sevk irsaliyesi düzenleyip, daha sonra fatura düzenleme olanağınızda mevcuttur. Özet olarak daha önce kağıt ortamında yapmış olduğunuz işlemden farklı olarak sadece faturayı kağıt ortamında değil sistemden e-fatura olarak düzenleyeceksiniz. Dolayısıyla eskiden KDV iadesi konusunda bir sıkıntı yaşamıyorsanız yeni düzende de yaşamayacaksınız. Zaten KDVİRA sistemi fatura üzerindeki tutarı değil ilgili beyannamenizde teslim hizmet tutarı bölümünde yer alan tutar ile GÇB üzerinde yer alan tutarın kapanış tarihine göre MB döviz alış kuru üzerinden hesaplanan tutarı karşılaştırmaktadır.


Powered by Mantis Bugtracker