Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu - E-FATURA
Soru Detaylarını Görüntüle
0002307E-FATURAe-Fatura GİB Portal YöntemiHerkese Açık2014-01-09 14:382019-02-06 10:14
sa911812 
cevaplanmışcevaplandı 
Bu forum sitesinde yazılanlar özelge niteliği taşımamakta olup sadece mükelleflerimize yardımcı olma amaçlıdır.
0002307: Fatura Gösterilemiyor. Gönderenin görüntüleme dosyasını doğru koyduğundan emin olunuz.
GİB-Portalinde bana gelen bir fatura olduğunu görebiliyorum. Ama faturayı açmaya çalışınca aşağıdaki hata ile karşılaşıyor ve faturayı görüntüleyemiyorum.

1. HATA MESAJI: "Fatura Gösterilemiyor.

Gönderenin görüntüleme dosyasını doğru koyduğundan emin olunuz."

2. HATA MESAJI: "null faturası html olarak gösterilemedi."
Hiçbir etiketi yok.
png Görüntüleme Hatası 1.png (46,791) 2016-01-28 17:09
http://forum.efatura.gov.tr/file_download.php?file_id=10524&type=bug
png

png Görüntüleyici Varsayılan XSLT .png (117,901) 2016-01-28 17:09
http://forum.efatura.gov.tr/file_download.php?file_id=10526&type=bug
png

Cevap
(0002777)
2014-01-09 17:56   
(güncelleme tarihi: 2016-04-21 16:17)
Merhaba,

E-Fatura görüntüleyici ile görüntülenemeyen ve doğrulanamayan faturalar gönderici tarafından hatalı oluşturulmuştur. Portal (yükleme modülü), Entegrasyon ve Özel entegrasyon yöntemi ile oluşturulan faturalarda hatasız bir gönderim için göndericinin faturaları oluşturduktan sonra zarflayıp, daha sonra zarftan çıkarıp E-Fatura Görüntüleyicide açtıktan ve doğruladıktan sonra göndermesi gerekmektedir. Faturaların görüntülenememe sebebini göndericinin faturayı oluşturduğu programın yazılımcıları ile görüşmesi gerekmektedir. Olası sebeplerden bazıları;
- Faturada kullanılan XSLT boyutunun (60 KB'den) büyük olması olabilir. (Portalde bu fatura görüntülenemez)
- XSLT'si hatalı olabilir. (Portalde bu fatura görüntülenemeyebilir)

Fatura TİCARİ faturaysa Fatura Bazında Listeleme ekranından faturayı reddedebilir, göndericinin yukarıdaki paragraftaki bilgiler ışığında işlem yaparak yeniden fatura göndermesini talep edebilirsiniz.

Faturaların sistemde E-Fatura Görüntüleyici programında ibraz edilebilir bir şekilde saklanması gerekmektedir. Bu nedenle alıcı ilgili faturayı (TEMEL / TİCARİ ayrımı olmaksızın) portaldeki arşivden (ticari faturaysa kabul yanıtı verdikten ya da fatura zarfının geliş zamanından itibaren 8 gün bekledikten sonra) bilgisayara indirip XML içeriğine bakabilir (indirme işlemi için 350 numaralı sorunun cevabındaki bilgilerden yararlanılabilir). Fatura indirildikten sonra E-Fatura Görüntüleyicinin Java 1.7 sürümü ile açılmalıdır. İlgili zarftaki faturalarınız E-Fatura Görüntüleyicinin Java 1.7 sürümü ile görüntülenmeye çalışılırken ekteki gibi uyarı alınmaktadır. "Varsayılan Xslt ile Göster" seçeneği seçilmelidir.
- Fatura görüntülenebiliyorsa bu faturayı işleme alınabilir. İşleme alınmak istenmiyorsa 9920 numaralı sorunun cevabına göre hareket edilebilir. Sonrasında gönderici sorunsuz bir şekilde faturayı oluşturup tekrar gönderebilir.
- Fatura görüntülenemiyorsa alıcının bu faturaya (fatura XML'indeki fatura numarasını kullanarak) harici yollarla itiraz etmesi ve sonucunu karşı tarafa bildirmesi gerekmektedir. Daha sonra gönderici faturayı doğru şekilde görüntülenecek şekilde tekrar göndermelidir. (Mevzuatsal yükümlülükler geçerlidir ve mükellefin sorumluluğundadır.)

Faturaların ibrazında iki tarafın da sorun yaşamaması için bu işlem gereklidir. Alıcı faturaya harici yollarla itiraz etmeden gönderici tekrar gönderimde bulunursa MÜKERRER gönderim olacaktır.

Göndericiyi bu konuda uyarmalısınız. Çünkü bu durum devam ederse göndericiden gelen hiçbir faturayı portalde görüntüleyemezsiniz. Göndericinin bu sorunu gidermesi gerekmektedir.

Gönderici kendi sisteminde faturasını sorunsuzca görüntüleyebiliyor olabilir ancak faturanın GİB portalinde görüntülenebilmesi için XSLT boyutunun 60 kb'ı geçmemesi gerekmektedir. Faturadaki XSLT ve logo boyutunun hesaplanmasıyla ilgili olarak 11630 numaralı sorunun cevabına bakabilirsiniz.

Göndericinin diğer kullanıcılara gönderdiği zarflarda da aynı sorun olabilir. Gönderici bu durumu düzeltmediği takdirde gönderdiği faturaların alıcılar tarafından görüntülenmesinde sıkıntı yaşanacaktır.

E-Faturanın kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, "Aslı Gibidir" yazılması vs. geçersizdir. Geçerli hali GİB üzerinden başarıyla geçmiş XML'idir.

İyi günler.